Adatvédelem

Adószám:18208605-1-43

a továbbiakban: „Szövetség”

Bevezetés

A Szövetség jelen Adatvédelmi Irányelvek hatálya alatt adatkezelőként járnak el. Az Adatvédelmi Irányelvek ismertetik, hogy milyen módon kerülnek kezelésre, gyűjtésre és felhasználásra a Szövetséghez kerülő személyes adatok. Az adatbiztonság elkötelezettjeiként, a Szövetség számára fontos, hogy az adatkezelés a mindenkor hatályos jogszabályi előírások - beleértve különösen az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 számú Általános Adatvédelmi Rendeletét (a továbbiakban: „GDPR”) - teljes szem előtt tartásával történjen.

AdSzemélyes adatok kezelése felmerülhet a Szövetség tevékenysége során. Következőkben ismertetésre kerülnek ezen tevékenységek és a hozzájuk kapcsolódó adatkezelés, adatfeldolgozás és adattovábbítás.

Személyi hatályát tekintve az adatkezelés a Szövetség érdekképviseleti tevékenységével kapcsolatba kerülő magánszemélyekre, szolgáltatásnyújtása során Érintett egyéb magánszemélyekre terjed ki.

A jelen Adatvédelmi Irányelvek átfogó jellegűek és abban a körben alkalmazandók, amelyben a Weboldal Felhasználóira, a Szövetség Tagjaira, a Látogatókra, és más harmadik személyekre vonatkozóan („Érintett”) a Szövetség által készített külön szabályzatok és iránymutatások eltérő rendelkezést nem tartalmaznak.

Jelen Adatvédelmi Irányelvek, valamint a Szövetség szabályzatai időről időre módosításra, aktualizálásra kerülhetnek, ezen az oldalon mindig az aktuális, hatályos változat kerül megjelenítésre.

A Szövetség adatkezelésének legfontosabb alapelvei

A Szövetség tevékenysége, adatkezelése során mindvégig tekintettel van arra, hogy:

– az adatok kezelése mindenkor csak jogszerű, tisztességes és átlátható módon valósuljon meg;
– az adatok csak meghatározott, egyértelmű és jogszerű célból kerülhessenek kezelésre;
– kizárólag azon adatok kezelésére kerülhessen sor, amelyek az adatkezelési célok eléréséhez feltétlen szükségesek;
– az adatkezelés mindenkor pontos legyen, melynek érdekében a pontatlan személyes adatok haladéktalanul törlésre vagy helyesbítésre kerüljenek;
– az adatok csak a szükséges és méltányos ideig kerüljenek tárolásra;
– a kezelt adatok biztonságát megfelelő folyamatok, technikai és egyéb megoldások védjék.

Adatkezelés jogalapja

Személyes adatok kezelése a Szövetségnél hozzájárulás, valamint a Szövetség szerződéses kötelezettségeinek teljesítése alapján történik. Amennyiben az adatkezelés elsődlegesen hozzájárulás alapján történik, úgy az Érintett a hozzájárulása megadása érdekében a kapcsolatfelvétel során – adott esetben ezen oldalra utalással – tájékoztatást kap a Szövetség adatkezelésének legfontosabb elemeiről. A Szövetség által kért hozzájárulás, az adott helyzettől függően, ráutaló magatartással is megadható, amennyiben e magatartás kifejezett. Emellett jogszabályi felhatalmazás alapján is sor kerülhet személyes adatok kezelésére. Személyes adat kezelése történik továbbá akkor is, ha az a Szövetség jogos érdekeink érvényesítése céljából szükséges. Ez utóbbi esetben a Szövetség a kellő érdekmérlegelést lefolytatva, az Érintett méltányos érdekeire is tekintettel járnak el. Végül sürgős szükség és vészhelyzet esetén a szükséges mértékben felmerülhet adatkezelés akkor is, ha az Érintett hozzájárulásának beszerzése aránytalan nehézséggel járna.

A Szövetség tevékenysége során nem kezel különleges adatokat.

Az adatkezelők

A személyes adatok kezelését a Szövetség végzi a székhelyén. Az adatkezelők kijelölt képviselője a Szövetség mindenkori elnöke. A személyes adatok kezelésének ügyében a következő email címen léphet az adatkezelőkkel kapcsolatba: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

Az egyes tevékenységi körök, melyhez a kezelt személyes adatkezelés kapcsolódik

A Szövetség tevékenysége sokrétű, melynek eredményeképp több típusú adatkezelést végez. A kiemelt tevékenységi körök e pont alatt, a hozzájuk kapcsolódó adatok köre a következő pont alatt kerül felsorolásra.

Tagsággal kapcsolatos szolgáltatások: A Szövetség az önkéntes belépéssel tagjaivá váló gazdasági társaságok számára nyújt érdekképviseleti és egyéb, magas szintű szakmai szolgáltatásokat. A Szövetség a tagok által kapcsolattartás céljából megjelölt magánszemélyek bizonyos adatait kezelik. Az adatkezelés jogalapja ilyenkor a Tag és a Szövetség közötti, a tagsági viszonyban kifejeződő szerződés teljesítése.

Rendezvények: A Szövetség különböző tematikájú és típusú rendezvényekkel segíti és támogatja tagjait. A Szövetség ez esetben a személyes adatokat elsődlegesen az Érintettek hozzájárulása alapján kezelik.

Munkavállalók: A Szövetség az általa foglalkoztatott munkavállalók adatait szerződéses kötelezettségeik körében, továbbá a hatályos jogszabályok által előírt esetben és körben kezelik.

HÍRLEVELEK: A Szövetség fontos célja, hogy tagjainak és a Szövetség szolgáltatásai iránt érdeklődőknek naprakész tájékoztatást nyújtson hírlevél formájában a Szövetség tevékenységéről, aktualitásairól, rendezvényeiről. Az Érintettek adatainak kezelése a jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések alapján az Érintettek hozzájárulásán alapul.

Webhelyfelhasználók: A Szövetség csak korlátozott mértékben gyűjt adatokat weboldala látogatóiról annak érdekében, hogy a weboldal látogatottságát értékelhesse, a látogatói élményt folyamatosan javíthassa és a nyújtott szolgáltatások színvonalát, valamint azok biztonságát emelhesse.

A kezelt személyes adatok köre

A Szövetség fentebb kifejtett tevékenységi körei valamelyikéhez kapcsolóan, az egyes tevékenységek ellátásához szükséges mértékben, célból és körben az alábbi, többnyire az Érintett névjegykártyájára is felvezetett személyes adatokat kezelhetik:
– Név;
– Telefonszám;
– Email cím.
– Így különösen: – Képviselő neve; munkaköre, beosztása.

Személyes adatok gyűjtése

A Szövetség az Érintettekre vonatkozó személyes adatokat elsődlegesen közvetlenül tőlük gyűjti, ideértve a személyes találkozások vagy megbeszélések kapcsán átadott, valamint a Szövetség rendezvényein átadott névjegykártyákat és azok tartalmát is. E-mail vagy postai levelezés során keletkezett kapcsolatfelvételből származó személyes adatok is regisztrálásra kerülnek.

Ezen kívül a szövetség rendezvényeire történő jelentkezéssel (jelentkezési lap kitöltésével) is keletkeznek személyes adatok, melyek elektronikus nyilvántartásba kerülnek.

Személyes adatgyűjtés történik akkor is, ha a weboldalon keresztül lép kapcsolatba az Érintett a Szövetséggel, a Szövetségtől érkező e-mail elolvasásával vagy arra való rákattintással.

A Szövetség e tevékenységek keretében, jogos érdekük körében kivételesen, szűk körben adatokat vehetnek fel olyan jogszerű forrásokból, mint professzionális álláskeresési portálok előfizetéssel hozzáférhető adatbázisa, egyéb jogszerűen elérhető adatbázisok, vagy professzionális hálózatépítésre tervezett közösségi hálózat nyilvános forrása.

A Szövetség megelőző beleegyezés hiányában az Érintettek kifejezett hozzájárulását az első kapcsolatfelvétel alkalmával beszerzik.

Személyes adatok kezelésének célja

A személyes adatok kezelésének fő célja, hogy a Szövetség a Szövetség weboldalán elérhető szolgáltatásait magas színvonalon nyújthassa, a tagok céljainak elérését a leghatékonyabban támogathassa, továbbá, hogy tevékenységéről, programjairól, híreiről időszerű tájékoztatást adhasson, tagjaival kapcsolatot tarthasson.

A személyes adatok megosztása

Amennyiben jelen Adatvédelmi Irányelvek, vagy a Szövetség valamely közzétett szabályzata másként nem rendelkezik, a Szövetség az Érintettek személyes adatait kifejezett hozzájárulásuk, valamint jogszabály kötelező előírása hiányában nem továbbítják harmadik személyek részére.

Adatfeldolgozás

A Szövetség adatkezelésének céljához szükséges adatok feldolgozása érdekében adatfeldolgozót vesznek igénybe. Többek között, az adatfeldolgozó működteti a Szövetség weboldalát és tárolja a Szövetség törvényes működése keretében hozzákerült személyes adatokat.

A személyes adatok védelme

A Szövetség elkötelezett az általuk kezelt személyes adatok legmagasabb szintű biztonságának megteremtése iránt, technikai rendszereiket, megoldásaikat, folyamataikat folyamatosan fejlesztik annak érdekében, hogy az Érintettek adatait valamennyi irányadó jogszabályi rendelkezéssel összhangban kezelni tudják és megakadályozhassák az Érintettek adataihoz való illetéktelen hozzáférést és az azokkal való esetleges visszaélést. E körben a Szövetség megfelelő szintű és biztonságú technikai és szervezési intézkedésekkel védekeznek a jogszerűen kezelt adatok törlődése, sérülése vagy megsemmisülése ellen, valamint megfelelő intézkedési rendet dolgoztak ki az adatbiztonság esetleges megsértésének kezelésére.

A magas szintű védelmet szolgálja továbbá, hogy a Szövetség adatbázisához csak meghatározott számú, megfelelő jogosultságokkal rendelkező személy férhet hozzá és a hozzáférés minden esetben jelszóval és egyéb technikai megoldásokkal szabályozott.

Az Internet útján történő adattovábbítás ezzel együtt sajnálatos módon nem tökéletesen biztonságos. A Szövetség minden tőle elvárható lépést megtesz az általa kezelt adatok védelme érdekében, nem vállalhat garanciát azonban arra a folyamatra, amelynek eredményeként az Érintettek adatai weboldalukra megérkeznek.

A Szövetség weboldalán jelszóval védett tartalmak esetén az Érintettek kötelesek biztosítani, hogy jelszavukat védik, és ahhoz illetékteleneknek hozzáférést nem engednek.

Személyes adatok megőrzése

A Szövetség a személyes adatokat az Érintettekkel fennálló jogviszonya időtartama alatt kezeli, valamint azon túl is, ha arra jogszabály felhatalmazást ad, vagy azt kifejezetten előírja. Így a vonatkozó jogszabályok által előírt körben, célból és ideig őrzi a dokumentumokat és adatokat, továbbá az Érintettek személyes adatait akkor, ha a Szövetség valamely Érintettel szemben polgári jogi igénnyel rendelkeznek, vagy velük szemben valamely Érintett ilyen igényt érvényesít.

A személyes adatok feletti rendelkezés

A jogszabályok széles körben biztosítanak rendelkezési jogot az Érintettek számára a Szövetség által kezelt személyes adataik tekintetében. Az Érintettek az alábbi jogokat gyakorolhatják:

A kezelt adatok megismeréséhez való jog: Az adatkezelési folyamat teljes időtartama alatt az Érintettek bármikor tájékozódhatnak személyes adataik kezeléséről. E körben felvilágosítást kérhetnek a Szövetség által kezelt személyes adatok köréről és kérhetik személyes adataik helyesbítését, módosítását, frissítését. A kezelt adatok megismeréséhez való jog gyakorlása csak a jogszabály által megjelölt nagyon szűk körben, indokolt esetben tagadható meg.

Tiltakozáshoz való jog: Korlátozott körben és kivételesen, a jelen Adatvédelmi Irányelvekben meghatározott esetekben a Szövetség adatkezelése alapulhat jogos érdeken. Ez ellen, illetve ha az Érintett meglátása szerint a Szövetség adatkezelése a jogszabályi előírásokkal és a Szövetség szabályzataival nem állna összhangban, az Érintettnek jogában áll tiltakozni. Hasonló módon járhat el az Érintett az esetben is, ha adatainak részéről nem kívánt kezelését a Szövetség valamely jogszabály előírásaira tekintettel, vagy igényérvényesítés érdekében tartják fenn.

A Szövetség a tiltakozást 30 napon belül kivizsgálja (e határidő az Érintett érdekeinek szem előtt tartásával egy ízben meghosszabbítható). Az Érintett a Szövetség döntése ellen jogorvoslatért bírósághoz fordulhat.

Hozzájárulás visszavonásához való jog: Az Érintett bármikor jogosult a Szövetség részére adott hozzájárulását visszavonni. A Szövetség az Érintett adatainak kezelését haladéktalanul megszünteti és amennyiben az Érintett úgy rendelkezik, adatait legfeljebb 30 napon belül törlik.

Elérhetőség

Magyar Credit Management Szövetség
Cím: 1118 Budapest, Rétköz u. 5.
Telefon: +36 (1) 248 0067
E-mail: info@creditmanagementszovetseg.hu